Reportage

Gepubliceerd op 13 januari 2019 | door Marieke Thiescheffer

Cultuurhelden & IPC Onderwijs samen in de praktijk!

Op basisschool De Bonte Pael en basisschool De Regenboog heeft Cultuurhelden (DOK Delft) meegewerkt aan de proefperiode voor het werken met IPC. Het International Primary Curriculum (IPC) is een eigentijds curriculum voor het basisonderwijs, waarin leren vanuit een thema centraal staat en de vakken onderling met elkaar verbonden zijn.

Op basisschool De Bonte Pael en basisschool De Regenboog heeft Cultuurhelden (DOK Delft) meegewerkt aan de proefperiode voor het werken met IPC. Het International Primary Curriculum (IPC) is een eigentijds curriculum voor het basisonderwijs, waarin leren vanuit een thema centraal staat en de vakken onderling met elkaar verbonden zijn.

We hebben aan de doelen en opdrachten voor Kunstzinnige Vorming van IPC de werkwijze van Cultuurhelden gekoppeld. Er is een mooie versterking ontstaan door een creatief proces te verweven binnen een vastomlijnd lesprogramma. Het onderzoeken en ontdekken stond centraal en maakte ieder werk uniek.

We zijn wat we eten

In deze lessen maakten de kinderen uit groep 4 zelf verf van bietjes, spinazie, rode druiven en ingekookt rode koolsap.

Aan tafel

Deze les begon met een spontane entree: de bekertjes met dikke behangerslijm waren allemaal omgevallen en de lijm droop langzaam op de tafel. De leerlingen van de kleuterklas waren gefascineerd. Wat is dat?!

Er lagen ook verschillende papiertjes op tafel; een zwarte, een gladde en een stroeve. Welk papiertje heeft je voorkeur? Kan je van dat papiertje ook iets maken wat je lekker vindt?

Alle kinderen kregen een papieren bord, waarop al het lekkere eten kwam dat ze met veel overtuiging hadden gemaakt. Ze voelden, roken en ontdekten het materiaal. Ze zochten naar de vormen van eten. Hoe ziet een pizza eruit? Welke kleuren komen er in voor?

Ze maakten hun lievelingseten van klei, stof, draad, verf, gekleurd papier. Op het papieren bord verzamelden ze hun gerecht. Pizza, spaghetti, pasta, broodjes, patatjes met frikadel, snoepjes, sushi, tompoezen, donuts; het kwam allemaal voorbij.

 

Chocola

De bovenbouw werkte vanuit het thema chocolade. Alles rondom dit thema werd onderzocht: waar komt het vandaan, hoe groeit het, hoe leven mensen ervan, welke geschiedenisverhalen zijn er, welke en hoeveel voedingstoffen zitten erin?

De leerlingen ontwierpen een verpakkingswikkel voor hun eigen chocoladereep. Met verschillende beeldende druktechnieken werden deze wikkels gemaakt.

Sommige leerlingen waren verrast dat je met deze techniek tot zo’n bijzonder resultaat kon komen en ermee grote aantallen kan reproduceren.

 

De leerlingen hebben me weer verrast met hun onderzoeken, experimenteren en creëren. Wijzelf én de leerkrachten hebben een beeld gekregen van hoe Cultuurhelden een rol kan spelen binnen IPC-onderwijs. Wie weet kunnen we hier meer mee in de toekomst!

Tags: , , ,


Over deze Cultuurheld

Marieke werkte in het sociaal cultureel tiener en jongerenwerk. In Hilversum volgde ze een camera opleiding en draaide vijf jaar in de studio’s van de omroepen mee. Ze heeft ervaring in het maken van een videoproducties voor de regionale televisie. Ze werkt als leidinggevende in het welzijnswerk, bij de GGZ en in de kinderopvang. In 2010 is zij afgestudeerd aan de avondopleiding van de KABK in Den Haag en werkt zij ook als docent beeldende vorming bij het team kunst- en cultuureducatie van DOK. Haar specialiteiten zijn film, video, animatie, tekenen en schilderen. Kinderen inspireren en ruimte geven voor ontdekkingen is haar doel.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.