Reportage no image

Gepubliceerd op 13 juni 2019 | door Angelina Engels

Vakvaardigheidstraining

Het is alweer even geleden dat op de Bernadette Mariaschool een vakvaardigheidstraining dans plaatsvond. Op 18 maart doken de leerkrachten samen met twee professionele dansers in een wereld vol beweging en verhalen. De intern begeleider Suzanne Borsboom schreef een mooi stuk over de training en haar ervaring.

Vakvaardigheidstraining Dans

Het is soms spannend om kinderen nieuwe dingen te leren, waar je zelf niet goed in bent. Gelukkig hoef je niet alles zelf te verzinnen!

Vandaag heeft ons team zelf ervaren hoe het is om te kíjken naar dans en hoe je met een kleine twist het hele ‘verhaal’ kunt beïnvloeden.

Twee professionals voerden een prachtig dansstuk op. Eerst keken we er zomaar naar, daarna met een kijkopdracht.

Iedereen kreeg een bepaald gevoel bij het optreden en ‘las’ een eigen verhaal in dezelfde dans.

Vervolgens moesten wij een klein stukje dans veranderen door bijvoorbeeld de mimiek of de richting van de beweging aan te passen. Hierdoor werd het gevoel en het verhaal anders: iets groots werd heel klein, iets treurigs werd vrolijk of andersom.

Tijdens de volgende fase konden we het zelf uitproberen. Verschillende groepjes kregen een eigen opdracht met een observator, regisseur en ‘bewegers’. Voorbeelden van opdrachten waren onder andere: “Maak in tweetallen een reeks bewegingen met betrekking tot ‘begroeten’ en voeg deze later samen tot één verhaal” en “Maak een bewegend standbeeld”. Elke groep presenteerde uiteindelijk hun eindproduct. Iedereen was op zijn eigen manier betrokken en had zijn eigen aandeel op een vlak waar hij zich veilig voelde.

Heel mooi om te ervaren en heel mooi om mee te nemen in onze persoonlijke bagage.


Over deze Cultuurheld

Angelina wist al snel dat haar interesse in muziek breder was dan alleen het bespelen van haar cello. Zij toonde op het conservatorium interesse voor educatie en studeerde uiteindelijk met een Bachelor Docent Muziek en een Master Muziekpedagogiek af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Het spelen en zelf schrijven van muziek is haar grootste passie naast het werken binnen muziekeducatie. Angelina werkt freelance als cellodocent en verzorgt muziek workshops, waarbij het creatieve proces een belangrijke rol speelt. Daarnaast is zij werkzaam bij DOK als adviseur kunst en cultuur, coördineert zij een muziekproject voor kleuters en geeft zij les op een basisschool.Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.