Column

Gepubliceerd op 3 september 2019 | door Janneke Baken

Eigen Wijze

Het moet lukken: iedere 2 maanden een column schrijven en dit schooljaar 4 nieuwe Cultuurheldscholen verwelkomen. Ik ben een redelijk ervaren schrijver, maar zeker geen talent. Ik ben een ervaren projectleider, maar elk project vraagt om nieuw te verwerven kennis van zaken. Ik ben vooral een optimist en overtuigd van het belang van kunst- en cultuur(onderwijs) – op allerlei manieren en in allerlei vormen. En ik ben eigenwijs. Maar of ik competent genoeg ben? Wie zal het zeggen? Zegt u het maar! Want zelf krijg ik een beetje jeuk van het woord competent. Waarom?

In de eerste plaats is competent zo’n woord waar van alles mee bedoeld kan worden en in de praktijk ook bedoeld wordt: vaardigheden, kennis, persoonlijkheid, houding, motivatie, ervaring, etc. En dus wordt het soms vaag als we het hebben over ‘de competenties’ van leerkrachten in de context van kunst- en cultuuronderwijs, want wat wordt er dan precies bedoeld? Vaak niets meer dan kennis en vaardigheden, dus laten we het in dat geval dan daar over hebben.

Maar ‘competent zijn’ betekent ook nog iets anders. Als je de betekenis van het woord competent opzoekt, lees je behalve bekwaam (vaardig) en deskundig (kennis van zaken) dat het ook betekent: geschikt én bevoegd zijn om een ambt uit te oefenen. Het is die dubbele lading van ‘bevoegd zijn’ die mij niet zint als we het hebben over leerkrachten in het basisonderwijs die zich inzetten voor kunst- en cultuuronderwijs. Laten we het niet groter maken dan nodig is, want iedere leerkracht kan op zijn of haar manier al aan de slag met het bedenken en geven van kunst- en cultuuronderwijs zonder certificaat of met de zegen van een Autoriteit.

Even terug naar de Cultuurheldscholen die we gaan verwelkomen. Wat is een ‘cultuurheld’? Ik doe een suggestie: iemand met hart voor kunst- en cultuuronderwijs. Dus waarschijnlijk ben jij er al een! Wat is er nodig om een Cultuurheldschool te worden? Dat kan al met enthousiaste en nieuwsgierige leerkrachten gesteund door de directie! Natuurlijk is er ook vertrouwen nodig om nieuwe dingen uit te proberen, om risico’s te durven nemen. Bij Cultuurhelden wordt daarom ook ruim tijd gemaakt om aan elkaar te wennen en leerkrachten te leren vertrouwen op zichzelf en de leerlingen. Kennis en vaardigheden kunnen verworven worden en daar worden de leerkrachten bij geholpen door een fantastisch Cultuurheldenteam.

Er is trouwens geen vooraf bepaalde route of recept. Elke school, leerkracht, groep en leerling is immers anders. Dat is het belang van kunst- en cultuuronderwijs en van Cultuurhelden: ruimte voor anders zijn, ruimte om het anders te doen. Kortom, alle ruimte voor een Eigen Wijze!


Over deze Cultuurheld

Projectleider Cultuurhelden. In 2002 studeerde Janneke af aan de Willem de Kooning Academie in audiovisuele vormgeving terwijl ze muziek maakte en de poppodia bestormde met de The Riplets. Ze is onder meer werkzaam geweest als projectleider educatie, als hoofd van popcentrum de Popcentrale in Dordrecht en als programmaleider Kunst & Design en Muziek bij ToBe Cultuurcentrum in het Energiehuis, ook in Dordrecht. Janneke ontwikkelde en organiseerde cursusaanbod, en activiteiten en educatieprojecten voor met name kinderen en jongeren. Daarbij werkte ze samen met collega-programmaleiders van andere disciplines, met docenten, de afdeling Onderwijs, zorginstellingen, scholen en culturele instellingen. In juli 2017 is ze afgestudeerd aan de Master Education in Arts aan het Piet Zwart Institute in Rotterdam op een onderzoek naar betekenisvol kunstonderwijs. Janneke is ervan overtuigd docenten, scholen, subsidiënten en partners het belang van Cultuurhelden te kunnen laten zien.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.