Reportage

Gepubliceerd op 17 september 2019 | door Hélène de Grood

Beweging, mechanica en creativiteit

Vrijdag 30 augustus had de Max Havelaar een training rondom de creatieve cirkel en onderzoekend en ontwerpend leren. Er was gekozen voor een aansluiting met het thema van het Kinderboekenweek ‘Reizen’, maar met een insteek van mechanica en robotica gecombineerd met beweging. Reizen impliceert immers beweging. Zo! Op naar het Science Centre Delft.

De middag begon met een entree in de vorm van een korte rondleiding door het museum van het Science Centre waarbij verschillende mechanismes werden uitgelegd en gedemonstreerd. Daarna werd de kennis gepeild en gevoed door het creatieve proces langs het format van Cultuurhelden te leggen. Toen was het tijd om zelf actief aan de slag te gaan. Er waren 4 workshops: dans, bewegingstheater, beeldende kunst en techniek.

Ik heb de dansworkshop gegeven en met een fijn clubje leerkrachten is er hard gewerkt. We hebben machines geanalyseerd en vertaald naar beweging, met beweging geëxperimenteerd om zoveel mogelijk varianten te ontdekken, het effect van verbindingen onderzocht en gelukkig ook veel plezier gehad! Ik heb die middag echt breed en grondig onderzoek zien gebeuren en gezien hoe open de leerkrachten zich durfden te stellen voor onbekend terrein, waardoor deze leerkrachten met een flinke bagage het nieuwe jaar in stappen.

Voordat iedereen naar huis ging, heeft elke workshopgroep nog even kort gepresenteerd en gereflecteerd op hun proces en hun werk. Ik vond het niet alleen leuk om te zien waar de anderen mee bezig waren geweest, maar ook om te horen hoe het was geweest om dat onderzoek te doen en om de verschillende vormen van presenteren te zien. Nu al zo gevarieerd!

Na afloop ben ik tevreden naar huis gereden en ik wens de leerkrachten heel veel plezier in het komende project. Blijf in beweging!

Tags:


Over deze Cultuurheld

Hélène is adviseur kunst- en cultuureducatie bij DOK. Ze heeft jarenlang dansles gegeven op allerlei scholen en bij diverse instellingen waaronder De VAK, SKVR, Kunstencentrum Het Klooster en Jeugdtheaterhuis Zuid Holland. Binnen Cultuureducatie met Kwaliteit coördineert ze de Cultuurheld-trajecten op BS De Regenboog en de Simon Carmiggeltschool en houdt ze zich bezig met het ontwikkelen van multidisciplinaire workshops en projecten.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.