Nieuws

Gepubliceerd op 30 september 2019 | door Janneke Baken

Werkdrukverlichting én meer doen aan cultuureducatie? Het Cultuurheldenteam staat klaar!

Er is dit schooljaar nog plaats voor 3 basisscholen om te profiteren van een Cultuurheldentraject: cultuureducatie op school! Hoe dat traject eruitziet, is afhankelijk van de ideeën en de behoeften van de school: het Cultuurheldenteam gaat er samen met de school vorm aan geven. Iedere school is anders, dus er is geen ‘aanpak’ gelijk. Maak gauw een afspraak voor een verkennend gesprek (j.baken@dok.info) en wie weet gaan we dit schooljaar nog aan de slag.

Cultuurhelden heeft een aantal onderdelen die hun nut en effectiviteit hebben bewezen. Zo’n onderdeel is het ‘Ontwikkelcafé’, een bijeenkomst waar leerkrachten ondersteuning krijgen van een kunstdocent bij het ontwikkelen van een creatieve lessenreeks of een project voor de hele school. Soms wordt vanuit een thema gewerkt, soms vanuit een discipline (dans, beeldend, theater, media, etc.), maar altijd staat het creatieve proces van de leerling centraal. De leerkracht kan na het maken van de lessenreeks zelf aan de slag of kiest voor ‘Samen voor de klas’, waarbij een kunstdocent de leerkracht ondersteunt bij het geven van de lessenreeks. Ook is het mogelijk om een kunstdocent een aantal lessen te laten geven.

Naast de vele mogelijkheden wat betreft de praktische aanpak gaan we aan de slag met het verankeren van cultuureducatie binnen de school. Ook dit traject is afhankelijk van de ideeën (de visie) en de behoeften van de school: het Cultuurheldenteam kan de directie en het leerkrachtenteam adviseren en ondersteunen.

Er is nog zoveel meer te vertellen over Cultuurhelden… maar dat doen we liever in een gesprek. Hopelijk tot binnenkort!

Tags: , ,


Over deze Cultuurheld

Projectleider Cultuurhelden. In 2002 studeerde Janneke af aan de Willem de Kooning Academie in audiovisuele vormgeving terwijl ze muziek maakte en de poppodia bestormde met de The Riplets. Ze is onder meer werkzaam geweest als projectleider educatie, als hoofd van popcentrum de Popcentrale in Dordrecht en als programmaleider Kunst & Design en Muziek bij ToBe Cultuurcentrum in het Energiehuis, ook in Dordrecht. Janneke ontwikkelde en organiseerde cursusaanbod, en activiteiten en educatieprojecten voor met name kinderen en jongeren. Daarbij werkte ze samen met collega-programmaleiders van andere disciplines, met docenten, de afdeling Onderwijs, zorginstellingen, scholen en culturele instellingen. In juli 2017 is ze afgestudeerd aan de Master Education in Arts aan het Piet Zwart Institute in Rotterdam op een onderzoek naar betekenisvol kunstonderwijs. Janneke is ervan overtuigd docenten, scholen, subsidiënten en partners het belang van Cultuurhelden te kunnen laten zien.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.