Column

Gepubliceerd op 4 mei 2020 | door Janneke Baken

Corona week 8

‘Corona week 8’ zeggen mijn zoon en ik tegen elkaar, terwijl we elkaar rustig aankijken. We zijn ons bewust van de goede omstandigheden waarin wij ons bevinden en dat dit niet te vergelijken is met een oorlog. Dat wij niet op de vlucht hoeven, maar veilig thuis zitten en vooral creatief moeten omgaan met deze ‘tijdelijke nieuwe werkelijkheid’ die waarschijnlijk zal doorwerken in de tijd na deze ‘quarantaine’. Op het Jeugdjournaal komen allerlei initiatieven en ideeën, maar ook prachtige stoeptekeningen voorbij: het verdriet om opa en oma niet te mogen zien is er niet minder om, maar de levenslust en creativiteit spat er vanaf.

Ik schrijf de Cultuurheldscholen een e-mail. Een belangrijke e-mail, maar natuurlijk heeft iedereen andere belangrijke en belangrijkere zaken aan zijn hoofd nu de scholen opengaan: hoe gaan we dit logistiek aanpakken, hoe zit het met het testen van de leerkrachten en zijn we hier nou wel klaar voor? Wat heeft prioriteit en wat niet? Ik benadruk dan ook in mijn mail dat ik daar begrip voor heb, maar hoop dat we elkaar binnenkort toch kunnen spreken over cultuureducatie en hoe we dit schooljaar zo goed en prettig mogelijk kunnen afronden.

Terwijl ik dat schrijf denk ik vooral aan de kinderen. Aan de eindmusical die misschien opgelost kan worden door een zelfgemaakte eindfilm, aan de danslessen die op afstand gegeven kunnen worden en aan ruimte voor plezier en reflectie. Juist door creatief bezig te zijn, kun je je hoofd en hart luchten en deze ‘andere tijd’ een plek geven of misschien zelfs wel tot mooie nieuwe inzichten en ideeën komen. Corona week 8: zet ‘m op allemaal, doe een dansje, sterkte en het Cultuurheldenteam staat voor jullie klaar!

Tags: , ,


Over deze Cultuurheld

Projectleider Cultuurhelden. In 2002 studeerde Janneke af aan de Willem de Kooning Academie in audiovisuele vormgeving terwijl ze muziek maakte en de poppodia bestormde met de The Riplets. Ze is onder meer werkzaam geweest als projectleider educatie, als hoofd van popcentrum de Popcentrale in Dordrecht en als programmaleider Kunst & Design en Muziek bij ToBe Cultuurcentrum in het Energiehuis, ook in Dordrecht. Janneke ontwikkelde en organiseerde cursusaanbod, en activiteiten en educatieprojecten voor met name kinderen en jongeren. Daarbij werkte ze samen met collega-programmaleiders van andere disciplines, met docenten, de afdeling Onderwijs, zorginstellingen, scholen en culturele instellingen. In juli 2017 is ze afgestudeerd aan de Master Education in Arts aan het Piet Zwart Institute in Rotterdam op een onderzoek naar betekenisvol kunstonderwijs. Janneke is ervan overtuigd docenten, scholen, subsidiënten en partners het belang van Cultuurhelden te kunnen laten zien.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.