Reportage

Gepubliceerd op 25 juni 2020 | door Marieke Thiescheffer

Geen voorstelling, maar een film: Gewoon Super

Cultuurhelden werkt samen met de Oostpoortschool aan de opname van de musical Gewoon Super. Dit jaar geen live-uitvoering, maar een video-opname.

Natuurlijk kun je zelf een registratie maken van het toneelstuk, maar de kans om een professionele opname te maken wil de school niet voorbij laten gaan. De leerlingen hebben al proefopnamen gemaakt van de voorstelling en Marieke van Cultuurhelden heeft uitgelegd dat het maken van een draaiboek veel tijd aan discussies op de werkvloer scheelt. Uit interviews met leerkrachten en kinderen blijkt dat ze geleerd hebben dat voor een professionele opname een draaiboek en vloerplan belangrijk is. Cameramensen weten dan welke shots ze moeten maken. De mensen die praten, moeten wel in beeld komen. Het draaiboek is een onmisbaar steuntje.
De tekst voor de opname is: “Attentie voor opname, stilte op de vloer, opname drie tellen vanaf nu, 3, 2, 1: actie!” Leerlingen vinden dat wel lang. Het kan ook makkelijker: “3-2-1 actie”.

Bij het monteren moet je heel goed opletten wat je doet, want er kan snel iets misgaan. Je moet kijken en nog eens kijken, voordat je een opname erin monteert: was dit de beste opname? Is het geluid goed? Moeten we het geluid aanpassen? Ja, ook het gebruik van twee cameraopnamen voor één scene was nieuw. Als je een film kijkt, dan zie je niet dat er meerdere camera’s staan.
We hebben ook geleerd dat snel inzoomen wel kan, maar dan tijdens het shot van de andere camera.

Wat betreft het camera-acteren letten ze erop dat je meestal niet recht in de camera moet kijken. En dat er altijd een groot deel van je gezicht te zien is in beeld, want dan kunnen de kijkers de uitdrukking en mimiek zien.

Door de coronacrisis kunnen ouders niet in het Theater komen kijken, dat vinden ze jammer, maar dit is wel een goede oplossing daarvoor. Het is weer eens iets anders. Je durft nu ook meer, omdat het ook overgedaan kan worden.

Tags: , , ,


Over deze Cultuurheld

Marieke werkte in het sociaal cultureel tiener en jongerenwerk. In Hilversum volgde ze een camera opleiding en draaide vijf jaar in de studio’s van de omroepen mee. Ze heeft ervaring in het maken van een videoproducties voor de regionale televisie. Ze werkt als leidinggevende in het welzijnswerk, bij de GGZ en in de kinderopvang. In 2010 is zij afgestudeerd aan de avondopleiding van de KABK in Den Haag en werkt zij ook als docent beeldende vorming bij het team kunst- en cultuureducatie van DOK. Haar specialiteiten zijn film, video, animatie, tekenen en schilderen. Kinderen inspireren en ruimte geven voor ontdekkingen is haar doel.Reacties niet toegestaan

Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Neem contact op met Janneke Baken door te mailen naar j.baken@dok.info of bel  015 – 212 34 50.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.