Cultuurhelden Light

Cursus Cultuurhelden Light voor leerkrachten gaat in september 2018 van start!

Cultuurhelden Light is een cursus ter kennismaking met en aansluitende verdieping in het programma Cultuurhelden, dat DOK Delft sinds 2013 met een groot aantal scholen in Delft uitvoert. Binnen de Cultuurheld-scholen zetten hele schoolteams zich in om kunst en cultuur te verbinden aan onderwijsthema’s met een creatief leerproces voor de leerling. Dit programma vraagt van deelnemende scholen een behoorlijke tijdsinvestering, maar de resultaten zijn er dan ook naar.

Omdat niet elke school en leerkracht in staat is om deze (tijds)investering te doen, starten we in september 2018 met de cursus Cultuurhelden Light. Dit is een minder intensieve variant, waaraan een aantal geïnteresseerde teamleden per school kan meedoen. Tijdens de cursus verdiept u zich in het verbinden van kunstvakken met onderwijsthema’s en in het begeleiden van een creatief proces voor de leerlingen. De cursus bestaat uit een theoretisch en een uitvoerend deel.

Let op: u hoeft geen expertise te hebben in kunst- en cultuuronderwijs. Interesse in vakoverstijgende benadering van kunstvakken en creativiteit is wel van belang.

Wat kunt u van de cursus verwachten?

Het programma bestaat uit vier bijeenkomsten:

 1. Kennismaking met het creatieve proces, gebruik van onderzoeksvragen en de kunstvakken in een vakoverstijgende benadering van het onderwijs.
 2. Het zelf ervaren van een creatief proces in een kunstdiscipline met een vakoverstijgende benadering.
 3. Het ontwikkelen van een creatieve les of project voor uw klas, samen met een kunstdocent. De kunstdiscipline is naar eigen keuze. U voert de les in de praktijk uit, in afstemming met de kunstdocent.
 4. Terugkijken naar de projecten en lessen die uitgevoerd zijn op de scholen. Per school wordt er een korte presentatie gegeven, samen met de kunstdocent. Ook wordt er vooruitgekeken naar eventuele mogelijkheden voor de school.
  Na de cursus wordt de school mogelijk verder gecoacht en ondersteund bij de ontwikkeling van het kunst- en cultuuronderwijs op de school en kunnen de leerkrachten deelnemen aan de masterclasses en netwerkbijeenkomsten van Cultuurhelden.

Wilt u deelnemen?

Schrijf u dan zo snel mogelijk in via het inschrijfformulier (Word-document). Voor vragen kunt u contact opnemen met de projectleider Cultuurhelden, Fien de Graaf, via e-mail: f.degraaf@dok.info

Praktisch

Wat: Cursus voor leerkrachten groep 1 t/m 8
Waar: DOK Centrum, Vesteplein 100, Delft
Door: Ontwikkelaar en ICC-trainer Pieter Mols, educatiemedewerkers en kunstdocenten  van DOK
Voor: Leerkrachten van scholen die (nog) geen Cultuurheld zijn, maar wel geïnteresseerd zijn; minimaal twee afgevaardigden per school
Aantal: Er is plek voor 12 deelnemers
Wanneer: Woensdagmiddag 26 september, 10 oktober, 31 oktober en 21 november van 15.00 tot 17.00 uur
Duur: 4 bijeenkomsten van 2 uur
Bijzonderheden: Voorafgaand aan de cursus vindt een kennismakingsgesprek plaats met de leerkrachten en een directielid van de school. Na afloop van de cursus vindt een gesprek plaats om de implementatie van opgedane kennis en ontwikkeling op de school te bespreken.
Kosten: € 200 per school, ongeacht het aantal leerkrachten dat meedoet
Aanmelden: Via het inschrijfformulier; vóór 16 juli 2018 mailen naar Fien de Graaf: f.degraaf@dok.info


Naar boven ↑
 • Over Cultuurhelden

  Cultuurhelden zijn de creatieve vormgevers van Cultuureducatie met Kwaliteit in Delft.

  Weten hoe dat in de praktijk werkt? Bekijk de video-impressie of bel 0642653112.

 • Nieuwsbrief

  * Verplicht veld
 • De Cultuurhelden nieuwsbrief ontvang je 4 x per jaar. We delen je gegevens nooit met anderen en afmelden is altijd mogelijk.

 • Volg ons

 • Cultuurpartners

  Cultuurhelden wordt gefinancierd door het Fonds Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft en uitgevoerd door DOK.